Αρχική » Γεωργία – Κτηνοτροφία – Αλιεία » Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Σύσκεψη του υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την τήρηση των μέτρων κατά της ευλογιάς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Σύσκεψη του υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την τήρηση των μέτρων κατά της ευλογιάς

25.07.2025 | Γεωργία – Κτηνοτροφία – Αλιεία

 

Αθήνα,  24 Ιουλίου 2025

Σύσκεψη του υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  για την τήρηση των μέτρων κατά της ευλογιάς

Πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων σε ζώα

 

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ευλογιάς των αιγοπροβάτων μετά τη δέσμη  μέτρων που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Κέλλας τόνισε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί καθολική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, αλλά και εφαρμογή των μέτρων από την Περιφέρεια, με στόχο τον άμεσο περιορισμό και την πλήρη εκρίζωση της νόσου.
«Ζητούμε τη συνεργασία όλων, κυρίως των κτηνοτρόφων, για την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Είναι απαραίτητη η συνδρομή της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή ελέγχων, καθώς και της Πυροσβεστικής, η οποία – μέσω των μέσων επιτήρησης για τα δάση – μπορεί να εντοπίζει τυχόν περιπτώσεις βόσκησης ή παράνομης μετακίνησης ζώων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν με τη χρήση drones», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν άμεσα:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και καθολική απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης. Η Ελληνική Αστυνομία θα ελέγχει οχήματα για παράνομες μεταφορές ζώων, ενώ, με την Πολιτική Προστασία, θα χρησιμοποιούνται drones για την επιτήρηση των περιοχών.
  • Κινητοποίηση όλων των κτηνιάτρων που υπηρετούν σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, για την ενίσχυση των επιχειρησιακών ομάδων στο πεδίο.
  • Άμεση λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων, όπως η θανάτωση των ζώων σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 625/2017.
  • Συστηματική απολύμανση των αγροτικών δρόμων στις ζώνες προστασίας, με έμφαση στις περιοχές περιμετρικά των εστιών, από τις αρμόδιες Περιφέρειες.
  • Επιβολή κυρώσεων για κάθε παράβαση, με παράλληλη εξέταση της αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου.
  • Σύσταση Ειδικής Επιτροπής διαχείρισης της επιζωοτίας, με συμμετοχή στελεχών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ, Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Κρέατος και Φέτας), του ΣΕΒ-ΓΑΠ, του ΣΕΚ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στόχος, όπως ανέφερε, “δεν είναι απλώς η μείωση των κρουσμάτων, αλλά η πλήρης εξάλειψη της νόσου”.

Υπενθύμισε, τέλος, τη στρατηγική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας για την ελληνική παραγωγή, σημειώνοντας: «Η ελληνική κτηνοτροφία είναι κυρίως αιγοπροβατοτροφία, είναι κυρίως γαλακτοπαραγωγική, και δεν διακινδυνεύουμε το εμβληματικό μας προϊόν: τη φέτα.»

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε και στη στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή, όπως είχαμε δεσμευτεί, σταθήκαμε στο πλευρό των κτηνοτρόφων με υψηλές αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε όλο το φάσμα – και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε μέχρι να εξαλειφθεί οριστικά το πρόβλημα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας, Μ. Γαλλιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δ. Τσέτσιλας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Μαγνησίας, Α. Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Τρικάλων, Χ. Ντιντή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας, Κ. Τέλλιος, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σ. Αγνάντης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Σ. Μπιλιάλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Λ. Παντικίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας, Α. Καρατζάς, Υπεύθυνοι Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Γραφείο Τύπου

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Τ.Κ 101 76, Αθήνα

τηλ: (+30) 210 2124000  email: [email protected]

24-07-2025 ορθη επανάληψη ΔΤ Σύσκεψη Κέλλας.docx

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π. Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για άδειες νέας φύτευσης αμπέλου έτους 2027

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.E. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Υλοποίηση Φυτοϋγειονομικών Μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την εξάλειψη των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας Bactrocera dorsalis και Bactrocera zonata, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2025/311

Διαβάστε Περισσότερα

30/10-30/11 ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΚΤ

28/9 Έναρξη εγγραφών «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους»

Καλλιτεχνικά Τμήματα Πολιτισμού

Συνεχίζεται με σταθερά βήματα η πορεία της ομάδας των «Αλκοολικών Ανωνύμων» στο Μαρκόπουλο!

10-11 Πρόληψη – Τεχνητή Νοημοσύνη στις πρωκτολογικές παθήσεις

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ