Επιλέξτε Page

Ο Καιρος

ΕΥΡΩΕΚΟΓΕΣ 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Αρχική » Ενημέρωση » Οι Γυναίκες Εργαζόμενες της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Μαρκοπούλου, μας παρουσιάζουν τις πρωτοπόρες Γυναίκες του χθες και του σήμερα

Οι Γυναίκες Εργαζόμενες της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Μαρκοπούλου, μας παρουσιάζουν τις πρωτοπόρες Γυναίκες του χθες και του σήμερα

08.03.2024 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση, Κοινωνική Υπηρεσία

Μαρκόπουλο, 8 Μαρτίου 2024

Οι Γυναίκες Εργαζόμενες της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Μαρκοπούλου, μας παρουσιάζουν τις πρωτοπόρες Γυναίκες του χθες και του σήμερα



Πρώτη  γυναίκα στην Ελληνική Βουλή
: Ελένη Σκούρα

Στις 18 Ιανουαρίου 1953, η πρώτη γυναίκα «σπάει» το άβατο και εισέρχεται στη Βουλή των Ελλήνων. Μόλις το καλοκαίρι του 1952, οι γυναίκες στην Ελλάδα είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου. Η εκλογή της, προκάλεσε έναν πονοκέφαλο στον Πρόεδρο της τότε Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων, που θα έπρεπε να αποφασίσουν για την πρέπουσα προσφώνηση προς το νέο μέλος του Κοινοβουλίου. Ο προβληματισμός κατέληξε με την ομόφωνη απόφαση, ότι η πρέπουσα προσφώνηση ήταν «Βουλευτίδα».

Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας: Μαρία Καποδίστρια Δεσύλλα

Η Μαρία Δεσύλλα- Καποδίστρια (25 Μαρτίου 1898-1980) και δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε αναπληρωματικές εκλογές, η οποία διετέλεσε τα καθήκοντα.

Η πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός: Αικατερίνη Παναγιώτου

Μια από τις πρώτες Ελληνίδες ηθοποιούς, ήτανε η Αικατερίνη Παναγιώτου, η οποία καταγόταν από την Ήπειρο και ερχόμενη στην Αθήνα, δούλεψε αρχικά ως εργάτρια μεταξουργείου. Το 1840 έλαβε μέρος στην πρώτη της παράσταση. Στη συνέχεια, το 1842 έγινε μέλος της Επιτροπής του Εν Αθήναις Θεάτρου, με την οποία συμμετείχε στο ανέβασμα πολλών θεατρικών παραστάσεων, μέχρι την διάλυση της επιτροπής το 1846.

 

Η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα ζωγράφος: Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα

Η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα γεννήθηκε το 1821 στις Σπέτσες και ήταν κόρη του αρβανίτη καραβοκύρη και πρώτου θεατρώνη της Αθήνας Γιάννη Μπούκουρα. Από μικρή έδειξε το ταλέντο της στη ζωγραφική και ο πατέρας της δεν της χάλασε το χατίρι. Έλαβε μαθήματα κατ’ οίκον από τον Ιταλό ζωγράφο Ραφαέλο Τσεκόλι, με συστατική επιστολή του οποίου συνέχισε τις σπουδές της στην Ιταλία. Μεταμφιεσμένη σε άνδρα, με το ψευδώνυμο Χρυσίνης Μπούκουρας, παραβίασε το καλλιτεχνικό άβατο της εποχής και μαθήτευσε στο εργαστήρι του ζωγράφου και γαριβαλδίνου επαναστάτη Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα στη Νάπολη.

Η πρώτη Ελληνίδα οδηγός ράλι: Ένη Σεφερλή

Η Ένη γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε βυζαντινολόγος. Το μικρόβιο των αγώνων αυτοκινήτου της κόλλησε, κατά πάσα βεβαιότητα, από τον ξάδερφο της και μετέπειτα εκδότη των «4τροχοί».

Η πρώτη Ελληνίδα φαρμακοποιός: Πολύμνια Παναγιωτίδου

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα φαρμακοποιός, αλλά και η πρώτη Ελληνίδα ιδιοκτήτρια φαρμακείου. Τον Σεπτέμβριο του 1895 ενεγράφη στη φαρμακευτική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου. Ήταν η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια στη συγκεκριμένη Σχολή. Ήταν όμως και μια εκ των πρώτων γυναικών φοιτητριών, σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της παλιάς Αθήνας: Μαρία Φλαμπουράρη

Η Μαρία Φλαμπουράρη ήρε την καταγωγή της από το πανέμορφο νησί των Φαιάκων. Είχε δει το φως της ζωής το 1905. Ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία πήρε το πτυχίο της σε ηλικία 19 ετών το 1923, με την τιμητική διάκρισή «Λίαν Καλώς». Ξεκίνησε έτσι την άσκηση της δικηγορίας, εργαζόμενη στο κραταιό νομικό γραφείο της εποχής Ι. Κολύμπα του Πειραιά και με την ακατάβλητη ενεργητικότητα της, «χτυπούσε» τις δουλειές στα ίσια, έναντι των ανδρών συναδέλφων της. Συνακόλουθα μάλιστα με την επαγγελματική της εμπέδωση και ως καινοτόμο πνεύμα, ίδρυσε τον «Σύλλογο των Ελληνίδων Επιστημόνων», του οποίου έγινε και πρόεδρος.

Η πρώτη Ελληνίδα  γυναίκα απόφοιτος της Ιατρικής: Αγγελική Παναγιωτάτου

Η Αγγελική Παναγιωτάτου (1878-1954) από την Κεφαλλονιά, ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και ειδικεύτηκε στην μικροβιολογία. Εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου μελέτησε τροπικές ασθένειες. Για το έργο της, τιμήθηκε το 1902 με το παράσημο του Τάγματος του Νείλου. Έγινε υφηγήτρια (1908) και καθηγήτρια υγιεινής (1947) της Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα και το 1950 εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πρώτη γυναίκα πρύτανης Ελληνικού Πανεπιστημίου: Χριστίνα Σπυράκη

Γεννήθηκε το 1947 στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Ήταν ιατρός, καθηγήτρια Φαρμακολογίας, αρχικά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2000, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρύτανής Ελληνικού Πανεπιστημίου (Πανεπιστήμιο Κρήτης 1996-1999). Διετέλεσε ακόμη μέλος της Επιτροπής Ελληνικού Συνταγολογίου Φαρμάκων και του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Υπήρξε μέλος διεθνών και Ελληνικών επιστημονικών εταιρειών. Έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2006.

 

“ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΘΥΜΑ”
Nora Ephron

 

Εκ μέρους όλων των γυναικών
της Κοινωνικής  Υπηρεσίας του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

22-27/4 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

27-4 ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

28-4 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

καρτα δημαρχου

Τουρισμός – Τοπική Ανάπτυξη

Follow us on Instagram

FACEBOOK