Επιλέξτε Page

Ο Καιρος

ΕΥΡΩΕΚΟΓΕΣ 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Αρχική » Αρχική » Μέτρα πρόληψης και προστασίας ενάντια στα κουνούπια

Μέτρα πρόληψης και προστασίας ενάντια στα κουνούπια

31.10.2023 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση, Περιβάλλον

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με την καταγραφή της παρουσίας κουνουπιών στην Αττική, στην οποία αναφέρεται, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, φαινόμενο που ενδέχεται να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες (υψηλά ποσοστά υγρασίας, σποραδικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες), για την ορθή διαχείριση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού και την αποφυγή της αυξημένης όχλησης, απαιτείται η συνεισφορά και των πολιτών.

Με στόχο την αποφυγή της αύξησης των κουνουπιών στο σπίτι και στους γύρω χώρους, καθώς τα κουνούπια αυτά αφήνουν τα αυγά τους σε μικρές εστίες στάσιμου νερού, καλούνται οι πολίτες για την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων πρόληψης και προστασίας:

Αντικατάσταση νερού σε πιατάκια αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).
Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).

Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες λιμνάζοντος νερού όπου αναπτύσσονται κουνούπια και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.

Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.

Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.

Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.

Δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου πρέπει να απομακρύνονται ή να φροντίζουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.

Σημειώνεται ότι η συνεισφορά των πολιτών, ως περιγράφεται παραπάνω, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την μείωση των αναρίθμητων μικρών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που υφίστανται σε ιδιωτικούς χώρους.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι για την αποφυγή της όχλησης συνίσταται η χρήση προστατευτικών μέτρων, π.χ. εντομοαπωθητικών του εμπορίου (εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφουν), κουνουπιέρας ή σήτας παραθύρων κλπ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

22-27/4 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

27-4 ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

28-4 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

καρτα δημαρχου

Τουρισμός – Τοπική Ανάπτυξη

Follow us on Instagram

FACEBOOK