Επιλέξτε Page

Ο Καιρος

ΕΥΡΩΕΚΟΓΕΣ 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Αρχική » Ενημέρωση » Δήλωση Δημάρχου Μαρκοπούλου για το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στην πόλη μας

Δήλωση Δημάρχου Μαρκοπούλου για το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στην πόλη μας

11.09.2023 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση

Αγαπητές Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Στην κορύφωση της, το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στον Δήμο μας, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, μας άφησε με ένα αρνητικό ρεκόρ. Το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε για το Πόρτο Ράφτη αθροιστικά 121 χιλιοστά (mm) βροχής, το χρονικό διάστημα από τα μεσάνυχτα έως τις 9.30 μ.μ. της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, που αποτελεί το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης στην ηπειρωτική Αττική! Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται στο συγκεκριμένο μέγεθος, η βροχή που συνεχίστηκε για αρκετές ώρες, όπως επίσης και ο όγκος νερού που δέχτηκε το Μαρκόπουλο!

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να κατανοήσουμε τα μεγέθη, όταν έχουμε βροχή ύψους 1 χιλιοστού, εννοούμε τη βροχή εκείνη, που απέδωσε 1 Kgr ανά τετραγωνικό μέτρο. Πολλαπλασιάζοντάς το επί 121 mm, τη βροχόπτωση δηλαδή που μετρήθηκε στο Πόρτο Ράφτη, μιλάμε για συνολικό όγκο νερού 121 κιλών νερού ανά τετραγωνικό μέτρο!

Με το που δεχτήκαμε το υπ’ αριθμ.3267/3-9-2023 ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, που αφορούσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, το οποίο μας διαβίβασε τη Δευτέρα 4/9, με το υπ’ αριθ. 1048286/4-9-2023 έγγραφό της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος Μαρκοπούλου τέθηκε άμεσα σε ετοιμότητα και προέβη σε δημοσίευση σε όλα του μέσα:

  • της αναλυτικής καιρικής πρόβλεψης ανά ημέρα
  • των συγκεκριμένων σημείων του οδικού δικτύου που κλείνουν προληπτικά σε περίπτωση βροχοπτώσεων
  • των επίσημων οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στη νοηματική γλώσσα, που αφορούν την προστασία – πριν και μετά – από καταιγίδες, πλημμύρες, κεραυνούς, θυελλώδεις ανέμους
  • των κινητών τηλεφώνων των μελών του διυπηρεσιακού κλιμακίου του Δήμου για έκτακτη ανάγκη
  • συνεχή επικαιροποίηση του δελτίου με νέα δεδομένα καιρικών προβλέψεων

Προληπτικά, το πρωί της Τρίτης 5/9, ανακοινώσαμε την αναβολή προγραμματισμένης μουσικής εκδήλωσης για την επομένη – στη Δημοτική Ακτή Αυλακίου και κατά την κορύφωση του φαινομένου, την Τετάρτη 6/9, το διυπηρεσιακό κλιμάκιο του Δήμου, αποτελούμενο από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ηλεκτροφωτισμού Ιωάννη Αϊδινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Υ.ΔΟΜ. Δημήτρη Κολιαβασίλη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βαγγέλη Δημητρίου, τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χρήστο Χουχουλή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Κ.Δ.ΕΜ. Χρήστο Μπισιώτη και εγώ προσωπικά, βρεθήκαμε μαζί με όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό συνεργατών, εργαζομένων και εθελοντών και μηχανολογικό μηχανισμό, επί ποδός στη διάθεση των δημοτών μας.

Για περισσότερες από 30 ώρες που διήρκησε η θεομηνία, ήμασταν στο δρόμο, βοηθώντας όπου παρίστατο ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, με τη συνδρομή και των εθελοντών της ΕΠΟΜΕΑ Μαρκοπούλου – Κουβαρά, διενήργησαν απεγκλωβισμούς ατόμων από επικίνδυνα σημεία, 4 ρυμουλκήσεις και απομακρύνσεις αυτοκινήτων από τον κόμβο Γέγου στο Πόρτο Ράφτη, ανοίξανε διόδους για την ταχύτερη απομάκρυνση συσσωρευμένων υδάτων, αλλά και παρακαμπτήριες οδούς για την καθοδήγηση των αυτοκινήτων. Επιπλέον, πραγματοποιήσαν περισσότερες από 4 κοπές δένδρων, που είχαν αποκλείσει δρόμους μετά από πτώση, ενώ συνέδραμαν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας και της Αστυνομίας, αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις λεωφόρους Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη, κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου.

Αντίστοιχα, η Τεχνική Υπηρεσία και ιδιαίτερα το Τμήμα Ύδρευσης, με δύο μηχανήματα έργου επιχείρησε για τους απαραίτητους καθαρισμούς στους δρόμους όπου είχαν συσσωρευθεί λάσπες και φερτά υλικά. Μερικές από τις λεωφόρους και τις οδούς στις οποίες χρειάστηκε η παρέμβαση της Υπηρεσίας, είναι οι ακόλουθες: Ιβίσκου, Σεφέρη, Σελλασίας και Καρύστου, Γρέγου, Μακεδονίας, Αρτέμιδος (Πούσι Καλογέρι), Αρτέμιδος (Λιγόρι), 25ης Μαρτίου, Αγίου Γεωργίου (Μπαθίστα), Ελευθερίου Βενιζέλου και λεωφ. Πόρτο Ράφτη, τμηματικά σε όλη την έκταση της Ελευθερίου Βενιζέλου και της Λεωφόρου Μαρκοπούλου.

Η Τεχνική Υπηρεσία, από την πρώτη στιγμή προέβη σε αυτοψία όλων των εργολαβιών, που αφορούν την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη και στο Μαρκόπουλο, όπως και στην περίπτωση της οικίας της οποίας έπεσε η μάνδρα, επί της οδού Μεσσηνίας στο Πόρτο Ράφτη.

Επίσης προέβη σε:

  • απόφραξη του Τεχνικού (γεφύρι), του καναλιού απορροής ομβρίων υδάτων περιοχής Βουρλέζας, το οποίο βρίσκεται μπροστά στο Σ/Μ Σκλαβενίτης
  • απόφραξη των τεχνικών (αγωγοί) της οδού Σκαλκώτα και της οδού Βουρλέζας, που αφορούν στο κανάλι ομβρίων της περιοχής Βουρλέζα
  • απόφραξη της απόληξης του ανωτέρω καναλιού στην παραλία
  • απόφραξη της κατάληξης του ρέματος Αγ. Σπυρίδωνα, στον όρμο του Αγ. Σπυρίδωνα
  • απόφραξη του Τεχνικού στο κανάλι απορροής ομβρίων στον παράδρομο της Λ. Λαυρίου, στο Μαρκόπουλο

Τέλος, τεράστιο όγκο τηλεφωνικών κλήσεων, που υπολογίζονται σε περισσότερες από 300, δέχθηκε η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ηλεκτροφωτισμού. Σε ανταπόκριση των αιτημάτων των πολιτών, το εργατοτεχνικό προσωπικό χρειάστηκε να προβεί σε κοπές δέντρων μετά από πτώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οδούς Ηπείρου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Αλόης και λεωφόρου Γρέγου στο Πόρτο Ράφτη και οι περιπτώσεις στις οδούς Ελληνικής Δημοκρατίας και Σ. Δρίτσα, Ελληνικής Δημοκρατίας, Μυρρινούντος και σε σημείο στην αφετηρία των ΚΤΕΛ στο Μαρκόπουλο.

Η υπηρεσία απεγκλώβισε 2 αυτοκίνητα από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, καθώς και 4 οχήματα από την οδό Σωτήρος, το ένα εκ των οποίων πυροσβεστικό!

Τα συνεργεία διάνοιξαν το δρόμο από φερτά υλικά, επί των δρόμων: Ιθάκης, Αντιόχειας, Κυψέλης, Ζορμπά, Ελευθερίου Βενιζέλου, λεωφ. Πόρτο Ράφτη, στην περιοχή της Δημοτικής Ακτής Αυλακίου, καθώς και από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και το Λύκειο στο Πόρτο Ράφτη. Στα ανωτέρω σημεία, έγινε την επόμενη ημέρα επιχείρηση καθαρισμού με υδροφόρα. Αντίστοιχα, έγιναν απομακρύνσεις τοιχίων από οικία στο Πανόραμα και κλαριών λεύκας στον Άγιο Νικόλαο στο Μαρκόπουλο, απομακρύνθηκαν μπάζα, κλαδέματα και λοιπά φερτά υλικά από το ρέμα της Βουρλέζας, αλλά και από το ρέμα του Κουβαρά, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί, ότι χρειάστηκαν πέντε φορτηγά για τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού εργάστηκε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και εν μέσω της θεομηνίας, αντικατέστησε άμεσα τους δέκτες ηλεκτροφωτισμού στις οδούς Κυνηγών και τις κάθετές της, στη Λεωφόρο Αυλακίου – από το σούπερ μάρκετ έως και τη Δημοτική Ακτή, στην περιοχή Δρίβλια στις οδούς Κεφαλληνίας και Κωστή Παλαμά, στην περιοχή Μπαθίστα στην οδό Αγίου Γεωργίου, Νίκου Πολίτη και Μεσολλογίου, ομοίως στις οδούς Αγίου Γεωργίου και Λουντέμη στην Αμφιθέα, στις οδούς Αρτέμιδος, Κορινθίας και Ηπείρου στο Λιγόρι, στις οδούς Περατής, Σωκράτους, Φιλαϊδών και Μακεδονίας στο Κάστρο και στην οδό Ελαιών στην περιοχή Μόλα.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), προχώρησαν επίσης στο άνοιγμα του πεζοδρόμου επί της Γρέγου και τον καθαρισμό των δρόμων πέριξ της Δημοτικής Ακτής Αυλακίου, όπου απομακρύνθηκε και πεσμένο δέντρο από το στέγαστρο της υποδομής, καθώς και (καθαρισμοί) σε όλη την έκταση του παραλιακού μετώπου, όπου αυτό απαιτήθηκε.

Αγαπητοί συμπολίτες, η σφοδρότητα του κύματος κακοκαιρίας ήταν τέτοια, που σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και στις ιδιωτικές περιουσίες, για το λόγο αυτό αναρτήθηκε άμεσα την επόμενη κιόλας ημέρα από την επέλαση της κακοκαιρίας, την Πέμπτη 7/9/2023, σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου Μαρκοπούλου, με οδηγίες προς όλους τους πληγέντες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να αποζημιωθούν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, πέρα από το γεγονός, ότι ο Δήμος μας, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήταν από τους πρώτους πανελληνίως, που έσπευσε να ενημερώσει τους δημότες για την απαιτούμενη διαδικασία, προς διευκόλυνση των αιτούντων αναλαμβάνει να δεχθεί όλα τα αιτήματα και να τα διαβιβάσει στον αρμόδιο φορέα, με σκοπό τη μείωση και αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας τους. Να σημειωθεί, ότι το Πρωτόκολλο του Δήμου μας, μέχρι τώρα έχει υποδεχθεί περισσότερες δεκάδες αιτήσεις αποζημίωσης ιδιωτικών περιουσιών.

Όλος ο μηχανισμός του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και την αποζημίωση των πληγέντων.

Σας διαβεβαιώνω προσωπικά, ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να επαναφέρουμε την πόλη μας, εκεί όπου βρισκόταν πριν το πέρασμα της κακοκαιρίας και χωρίς να είναι υπερβολή, νιώθω ευγνωμοσύνη που ο τόπος μας δεν θρήνησε νεκρούς.

Ήδη από τις 29 Ιουνίου 2023, σε Συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα – με την υπ’ αρ. 146/2023 απόφασή του – το σχέδιο του Δήμου Μαρκοπούλου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και για άμεση – βραχεία διαχείριση των συνεπειών, από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα α) στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», καθώς και β) την επικαιροποίηση αυτού. Η σύνταξη του Σχεδίου, μας παρείχε πολύτιμη γνώση, προκειμένου οι ενέργειές μας να είναι οργανωμένες και στοχευμένες.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχαμε προβεί σε καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής, στο σύνολο τους καθώς έχουμε ενεργή σύμβαση για τον καθαρισμό 612 φρεατίων υδροσυλλογής και 2.392 μέτρων αγωγών, την ίδια περίοδο είχαμε προβεί σε καθαρισμό των επικίνδυνων σημείων των ρεμάτων και των καναλιών απορροής υδάτων που βρίσκονται στον Δήμο καθώς έχουμε ενεργή σύμβαση για τον καθαρισμό ρεμάτων (αρ. σύμβασης 18851/11.11.2022). Τέλος σε ό,τι αφορά την πρόληψη, προ του φαινομένου, καθαρίστηκαν όλες οι σχάρες συλλογής ομβρίων , από φερτά υλικά, από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Συνδημότες,

Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή, έπαψε οριστικά και αμετάκλητα να είναι μια θεωρητική συζήτηση και δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να σπαταλάμε τόνους μελάνι, ρητορεύοντας σχετικά με έναν μακρινό και αόρατο εχθρό, που ίσως κάποτε κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα. Οι πόλεις μας, όπως αυτές οικοδομήθηκαν, είναι όλες ανοχύρωτες μπροστά στις εφιαλτικές συνέπειες των συχνών πλέον οικολογικών καταστροφών. Δυστυχώς, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες της ανυπολόγιστης καταστροφής που έχει συντελεστεί στη Θεσσαλία, τη Μαγνησία και σε πολλές ακόμη Περιφέρειες της χώρας μας, πριν καλά  – καλά αυτή η χώρα μπορέσει να μετρήσει τις πληγές και τα τραύματα των εκατοντάδων πυρκαγιών, που έκαιγαν από άκρη σε άκρη την πατρίδα μας.

Εξακολουθούμε, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, να είμαστε δίπλα στο Δημότη και να εργαζόμαστε προς όφελος του παρόντος και του μέλλοντος του Δήμου μας.

 

Προχωράμε μπροστά.

Μαζί.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος

Κωνσταντίνος Δ. Αλλαγιάννης

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

22-27/4 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

27-4 ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

28-4 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

καρτα δημαρχου

Τουρισμός – Τοπική Ανάπτυξη

Follow us on Instagram

FACEBOOK