Επιλέξτε Page

Ο Καιρος

ΕΥΡΩΕΚΟΓΕΣ 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Αρχική » Αρχική » Κατάμεστο από κόσμο το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη

Κατάμεστο από κόσμο το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη

01.11.2022 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις - Πολιτισμός, Ενημέρωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ                                                      Μαρκόπουλο, 1/11/2022 

Κατάμεστο από κόσμο το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου
στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη


Κατάμεστο από κόσμο το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου, στην παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια «Σύρματα», Πειραιάς», της αξιότιμης συμπολίτισσάς μας Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου 2022.

Στον εγκάρδιο χαιρετισμό που απέστειλε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Δ. Αλλαγιάννης, αφού λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και διάβασε η Αντιδήμαρχος Μένη Βαμποράκη, ανάφερε ότι:

«Ακολουθήσαμε τα βήματα του πατέρα της συγγραφέως – βήματα που προσιδιάζουν σε μια σύγχρονη Οδύσσεια, μια πορεία μέσα στο χρόνο και τον τόπο. Όλα ζωντάνεψαν μέσα στις τόσο γλαφυρές σελίδες: το Αλβανικό μέτωπο, η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου και η κατάταξη στο Ναυτικό, οι περιπέτειες και τα ταξίδια του πατέρα της συγγραφέως, που δεν είναι άλλα από τις περιπέτειες του ελληνικού έθνους. Με μια γλώσσα απλή που γοητεύει τον αναγνώστη και θέμα επίκαιρο, δοσμένο με συναίσθημα και χρώμα, με τη λογοτεχνική πινελιά που κάνει την κα Σοφία Γκλιάτη μια εκλεκτή λογοτέχνη, καθώς και με ιστορική τεκμηρίωση, σας διαβεβαιώ, ότι θα απολαύσετε την ανάγνωση του νέου της πονήματος. Κα Γκλιάτη, κάθε επιτυχία στο νέο σας βιβλίο».

Η συγγραφέας «προσπαθεί με κάθε της εγχείρημα να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη, σε μία εποχή που περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να κοιτάξουμε πίσω, για να προχωρήσουμε μπροστά. Η συγκυρία της παρουσίασης – έξι ημέρες πριν την 28η Οκτωβρίου – δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ταιριαστή […] Ο αναγνώστης θα γνωρίσει τον Γιώργο Χασιώτη μέσα από τρεις ιστορίες: μία πολεμική ιστορία για το Ναυτικό και τις περιπέτειές του στη Μέση Ανατολή, μία πικρή ιστορία για όσα ακολούθησαν για την πατρίδα μας και τελικά μία ιστορία αγάπης για την Αγγελική του», ανάφερε μεταξύ άλλων κατά το δικό της χαιρετισμό, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μένη Βαμποράκη.

Κλείνοντας, ευχήθηκε στη συγγραφέα: «να μας χαρίζει κι άλλα τέτοια έργα που εμπλουτίζουν την ιστορία και τη λαογραφία όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και τελικά όλης της χώρας, καθώς αναφέρονται γεγονότα που στιγμάτισαν την πορεία της πατρίδας μας. Κα Σοφία σας ευχαριστούμε».

Για το βιβλίο μίλησε ο Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Τζαβάρας, ο οικονομολόγος Σταμάτης Χασιώτης, η ποιήτρια και συγγραφέας Ματίνα Καρελιώτη και η Διδάκτωρ Φιλολογίας Φλωρεντία Ρήγα.

«Η συγκεκριμένη νουβέλα, εκτός από το αδιαμφισβήτητο ιστορικό στοιχείο, εφόσον πραγματεύεται τους αγώνες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τις απώλειές του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζει επίσης μια συναισθηματική και λογοτεχνική διάσταση», ανάφερε η κα Ρήγα.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη επιδόθηκε σε μια κοπιαστική έρευνα,  έχοντας εργαστεί συστηματικά για πάνω από ενάμιση χρόνο, με μεθοδικότητα και αφοσίωση, για να φέρει στο φως τις – λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό – συνθήκες διαφυγής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προς τη Μέση Ανατολή, μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και την κατοπινή συνεισφορά του, στον αγώνα με τους συμμάχους». Τα στοιχεία αυτά, ήταν άλλωστε και εκείνα που προσέλκυσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού και επισφράγισαν τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

Τη συμβολή και την αξία της ιστορικής έρευνας της κας Γκλιάτη για τον τόπο μας, ανάδειξε και ο Ξενοφών Τζαβάρας, όντας ο ίδιος καθηγητής στο Λύκειο Πόρτο Ράφτη, αναφερόμενος στη σημασία της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας, «αφού τα ευρύτερα γεγονότα του πολέμου γίνονται γνωστά μέσα από τη διδακτική ύλη, ενώ η τοπική ιστορία αφορά την επίπονη μελέτη ανθρώπων, όπως η Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του πλήθος κόσμου και επισήμων, μεταξύ των οποίων η Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» Μαίρη Σεραφείμ, ο Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μαρκοπούλου Κωνσταντίνος Δράκος, ο δημοτικός σύμβουλος Μαρκοπούλου Χρήστος Δρίτσας και η τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας Ζωή Γιαννάκη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

12-13-14-19-20-21/4 Έκθεση – Παζάρι χειροποίητου κοσμήματος

22-27/4 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

27-4 ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

28-4 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Τουρισμός – Τοπική Ανάπτυξη

Follow us on Instagram

FACEBOOK