Επιλέξτε Page

Αρχική » Αρχική » Βιντεοπαρουσίαση ομιλιών στο πλαίσιο της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου

Βιντεοπαρουσίαση ομιλιών στο πλαίσιο της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου

14.12.2021 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις - Πολιτισμός, Ενημέρωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ                                                      Μαρκόπουλο, 14/12/2021 


Βιντεοπαρουσίαση ομιλιών στο πλαίσιο της επετειακής εικαστικής έκθεσης
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου

Κλειστή για το ευρύ κοινό ήταν τελικά η εκδήλωση ομιλιών, που πραγματοποιήθηκε παρουσία τη Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μένης Βαμποράκη, στο πλαίσιο της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21», την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του covid-19, προτιμήθηκε να βιντεοσκοπηθεί και είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους.

Εμφανίζονται οι ομιλητές: 

Τίτα Σταύρου (Σύλλογος Εικαστικών Μεσογαίας): «Ο αγώνας του 1821, η ζωγραφική του Ντελακρουά και η Γαλλία» 

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Μαθήτευσε στο εργαστήρι του σκηνογράφου – ζωγράφου Παύλου Βλάχου (1921-2002).
1976-1977, ελεύθερες σπουδές στο Δ. Βερολίνο.
1979-1999, εργάζεται σε βιβλιοπωλεία, εκδ. οίκους και στη διακόσμηση.
1999-2006, διδάσκει εικαστικά στο πρόγραμμα απεξάρτησης “Παρέμβαση” του ΚΕΘΕΑ.
2007-εργάζεται στο εργαστήρι της στη Ραφήνα. Δημοσιεύει άρθρα τέχνης στο other-side.gr.
Από το 2015 μέχρι σήμερα, κάθε 1η Παρασκευή του μήνα, κάνει παρουσιάσεις Τέχνης με πρωτότυπα θέματα, στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές . Site: tita.gr

Όλγα Μαντζουράνη – Ανδρικοπούλου (Εικαστικός – εκπαιδευτικός): «To έργο του Θεόφιλου και η προοπτική του» 

Η Όλγα Μαντζουράνη –Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Την περίοδο 1969-1974 σπούδασε διακοσμητική και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης στην Ελβετία, από όπου πήρε και τα αντίστοιχα πτυχία. Το 1981 διορίστηκε καθηγήτρια καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση και δίδαξε τη δεκαετία 1980-1990 στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μαρκοπούλου και στη συνέχεια στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης Αττικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής με έργα της. Από το 2004 ζει και ζωγραφίζει στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Σοφία Γκλιάτη (Συγγραφέας): Παρουσίαση υλικού περιοχής Μαρκοπούλου

Η Σοφία Γκλίατη Χασιώτη γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. Τελείωσε το Β΄ Θηλέων (Μαράσλειο) στην Αθήνα  και σπούδασε Αγγλικά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής «το εργαστήρι του συγγραφέα» στο ΕΚΠΑ. Έχει υπηρετήσει το Δήμο Μαρκοπούλου δύο τετραετίες, από το 1982 ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος. Είναι μητέρα δύο αγοριών και γιαγιά τριών εγγονών. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: «Μαρκόπουλο & Πόρτο Ράφτη όσα έζησα άκουσα και διάβασα», «Το Πόρτο Ράφτη από την Αρχαιότητα  μέχρι τις μέρες μας», «Μεσόγεια και Λαυρεωτική πριν έναν αιώνα», «Ο Στρατοκόπος Χ. Ενισλείδης και η Αττική του».

Δημήτρης Μπούκης (Στρατιωτικός ιατρός ε.α.): Παρουσίαση υλικού περιοχής Μαρκοπούλου 

Ο ιατρός ακτινολόγος Δημήτριος Γ. Μπούκης γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογείων Αττικής. Μετά τις προπανεπιστημιακές του σπουδές, το έτος 1962, εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΣΙΣ). Έλαβε την ειδικότητα της Ακτινολογίας μετά την παρακολούθηση, για την ειδίκευσή του, στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ, Άγιος Σάββας και Αγία Σοφία των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, εξασκούμενος στην κλασική Ακτινολογία, στην Μαστογραφία και τους Υπερήχους σώματος. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Παθολογικής Ανατομίας (ΑFIP) των ΗΠΑ και πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Έρευνα του συνδρόμου Gardner στην Ελλάδα».

Ως στρατιωτικός γιατρός υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του Στρατού Ξηράς και Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Υπήρξε βοηθός ακτινολογικού εργαστηρίου του 401 ΓΣΝΑ, Διευθυντής ακτινολογικού εργαστηρίου του 218 ΚΙΧΝΕ, επιμελητής του ακτινολογικού εργαστηρίου του 401 ΓΣΝΑ και Διευθυντής του γραφείου εκπαιδεύσεως της ΔΥΓ/ΓΕΣ. Αποστρατεύθηκε, ως υποψήφιος βουλευτής, μετά από αίτησή του, το 1989. Παράλληλα διετέλεσε ειδικευμένος βοηθός στο ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και διευθυντής του ακτινολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Έχει μετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες, με θέματα της ειδικότητάς του, σε νοσοκομεία και ιατρικούς συλλόγους.

Από 1978, διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο, άσκησε την ειδικότητά του ευόρκως και δεοντολογικά, στην Δράμα και στο Κορωπί Αττικής, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα.

Τιμήθηκε από την Πολιτεία τρεις φορές με εύφημο μνεία και τρεις φορές παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του ως στρατιωτικός γιατρός. Σήμερα είναι συνταξιούχος και πλέον, δραστηριοποιείται στη συγγραφή λαογραφικών κειμένων και απομνημονευμάτων («Ταξίδι στη ζωή μας», «Μνήμες τρύγου στα Μεσόγεια», «Παιδικά παιχνίδια στο Μαρκόπουλο»).

Φλωρεντία Ρήγα (Διδάκτωρ φιλολογίας – συγγραφέας): «Ελευθερία και Λογοτεχνία, η περίπτωση του ήρωα Γιαννάκη Γκρίτζαλη» 

Η Φλωρεντία Ρήγα είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας και συγγραφέας. Καθηγήτρια μουσικής, ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με την έρευνα και τη διδασκαλία, ενώ εργάζεται ως φιλόλογος στο 2ο ΓΕΛ Μαρκοπούλου. Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), έχει ποικίλες επιστημονικές και λογοτεχνικές δημοσιεύσεις. Στα έργα της περιλαμβάνονται η ποιητική συλλογή «Αποχρώσεις μιας έλλειψης», το παιδικό βιβλίο «Το αίνιγμα του κοκκινολαίμη» και η νουβέλα «Γιαννάκης Γκρίτζαλης: Ιστορία ενός ελεύθερου ανθρώπου».

Τζίμης Ευθυμίου (Εικαστικός – εκπαιδευτικός – συγγραφέας, εκπρόσωπος «Ορίζοντα Γεγονότων»): «Από την Ελευθερία του τότε, στην Ελευθερία του σήμερα» 

Ο Τζίμης Ευθυμίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Εικαστικός  – Εκπαιδευτικός και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ζωγραφική – Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε Mεταπτυχιακές Σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών. Δημιούργησε διάφορες ομάδες που παρενέβησαν με graffiti και happening σε δημόσιους χώρους της Αθήνας. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους με αστική ιδιαιτερότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία, εργάστηκε στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και υποστηρίζει μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, ημερίδες, δημοσιεύσεις, τη δημιουργική συνάντηση μεταξύ των επιστημών, των τεχνών και της κοινωνίας. Σήμερα διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Ορίζοντας Γεγονότων 

  1. ουσ. (Αστρον.) Η νοητή γραμμή γύρω από μια μαύρη τρύπα, πέρα από την οποία η βαρύτητα γίνεται τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. # (Κβαντ. Φυσ.) Το σημείο στο οποίο η διαστολή του χρόνου είναι τόσο μεγάλη, που τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα.
  2. ουσ. (Πολιτισμ.) Μια πρωτοβουλία ανθρώπων από τον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, με αντικείμενο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, αλλά και την έρευνα πάνω στις αντιφάσεις της μεταβατικής εποχής που ζούμε. # (Κοινων.) Μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων. # (Νομ.) Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. # (!) Πολυχώρος Τέχνης στην Αθήνα, στην οδό Κεραμεικού 88.

Με τις παραπάνω ομιλίες ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η άκρως επιτυχημένη εικαστική έκθεση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21», που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου και το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» 9 Οκτωβρίου με 3 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων του Δήμου, για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου θέλει να ευχαριστήσει τους ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες, που συνέβαλαν – παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας – στην επιτυχία της διοργάνωσης, την άψογη παρουσίαση και λειτουργία της δίμηνης επετειακής έκθεσης, που άφησε ομολογουμένως τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό, θέτοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για αντίστοιχες μελλοντικές εκδηλώσεις.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Covid19

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

ΚΕΠ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

EUROPE