Επιλέξτε Page

Αρχική » Ενημέρωση » Με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21»

Με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21»

12.10.2021 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις - Πολιτισμός, Ενημέρωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                              Μαρκόπουλο, 12/10/2021
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ

Με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια
της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21»

Με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου 2021, τα εγκαίνια της επετειακής εικαστικής έκθεσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21», στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αρμόζουσα επισημότητα, με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Μαρκοπούλου Κωνσταντίνου Αλλαγιάννη, ο οποίος, ευχαριστώντας όλους τους φορείς και παρευρισκόμενους για τη συγκινητική ανταπόκριση και τη μαζική συμμετοχή τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολλαπλή σημασία της, αφού μαζί με τον επετειακό, εικαστικό και εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, ελπίζει να αποτελέσει την νέα αφετηρία έναρξης των δράσεων και εκδηλώσεων του Δήμου για τον φετινό χειμώνα, μετά από μια μακρά περίοδο αποχής, αν συνεχίσουν να το επιτρέπουν τα προβλεπόμενα μέτρων πρόληψης ενάντια στον covid-19.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μένη Βαμποράκη, ανέδειξε τις προκλήσεις και δυσκολίες που επιφύλασσε το όλο εγχείρημα και διοργάνωση, η προετοιμασία της οποίας έχει ξεκινήσει, εν μέσω πανδημίας, εδώ και 7 ολόκληρους μήνες! Μετέφερε μάλιστα το μήνυμα του μέλους της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Δήμου Όλγας Ανδρικοπούλου, που λόγω ανωτέρας βίας απουσίαζε, με μια διαφορετική οπτική για την έννοια της επανάστασης, η οποία μαζί με τα βιώματα, εμπνέεται και από τα συναισθήματά μας.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί τη συνέχεια της εκπαιδευτικής – καλλιτεχνικής δράσης «Λάβαρα – Σύμβολα 21» του περασμένου Μαΐου και είναι εμπνευσμένη από το project «Μπαϊράκια… παντιέρες, φλάμπουρα» του «Ορίζοντα», που μεταφέρεται σε διάφορες περιοχές και διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Στον άψογο συντονισμό και συνεργασία με τον Δήμο Μαρκοπούλου, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ορίζοντας Γεγονότων» κος Τζίμης Ευθυμίου, όπως και στα δημιουργήματα του πλήθους καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση, από την πλευρά του «Ορίζοντα».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας» Ευάγγελος Δημητρίου και η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 2ου Λυκείου Μαρκοπούλου Μαίρη Σεραφείμ.

Μέλη του Συλλόγου Φιλαρμονικής Μαρκοπούλου «έντυσαν» μουσικά την εκδήλωση παρουσιάζοντας στους 120 και πλέον παρευρισκόμενους, επετειακά κα άλλα θέματα, εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821, «προλογίζοντας» ουσιαστικά το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Εκπρόσωποι των Σχολικών Μονάδων και Συλλόγων του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Όμιλος Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων», o Σύλλογος Κρητών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς» και ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας», παρουσίασαν τη δική τους προσέγγιση και εικαστικά έργα για τα σύγχρονα «λάβαρα» ελευθερίας.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού στο χώρο της έκθεσης φιλοξενούνται πάνω από 350 φιλοτεχνημένα έργα!

Ο παλμός και η ανταπόκριση των σχολείων, συλλόγων και φορέων στην επετειακή δράση του Δήμου Μαρκοπούλου απόδειξαν περίτρανα, ότι τα λάβαρα ή μπαϊράκια, αυτά τα προεπαναστατικά πολεμικά σύμβολα, που συσπείρωσαν στη βάση τους ανθρώπινες επιδιώξεις για ελευθερία, παραμένουν ως ανοιχτό βιβλίο που μας διδάσκει ιστορία. Το ορατό αυτό κάλεσμα που ανέμιζε σε βουνοκορφές και θάλασσες, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σήμερα ως αφορμή στους καλλιτέχνες για δημιουργία.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινές 10.00 – 13.00 και 17.30 – 19.30.

Παράλληλα με την έκθεση και στο βαθμό που τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας το επιτρέπουν, τις πρωινές ώρες θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

 

Βίντεο Συλλόγου Κρητών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη:

Η Κρήτη το 1821 (Α΄ Μέρος)

 

Η Κρήτη το 1821 (Β΄ Μέρος)

 

Βίντεο 1ου Δημοτικού Σχολείου Πόρτο Ράφτη:

“200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”

 

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ:

“1821 – 2021
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ”

https://video.sch.gr/asset/detail/tDUgCSsXSSVdlUYMUvHqF1j1/uONYmjXTRcYhNjBWGr7lJxS4

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ

Προκειμένου να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς, παρακαλείσθε θερμά να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να περιορίσετε οποιεσδήποτε μετακινήσεις στις άκρως απαραίτητες ιδιαίτερα τις ώρες που θα λάβει χώρα το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας και συγκεκριμένα από απόψε στις 5.00 μ.μ. μέχρι αύριο, πρωί Τρίτης, και ώρα 9:00 π.μ.

Διαβάστε Περισσότερα
Έκκληση περιορισμού των απορριμμάτων λόγω μη λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής εξαιτίας της κακοκαιρίας

Έκκληση περιορισμού των απορριμμάτων λόγω μη λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής εξαιτίας της κακοκαιρίας

Στην ενημέρωση των Δημάρχων στη χθεσινή σύσκεψη (23/1/2022) με τον Περιφερειάρχη Αττικής, γνωστοποιήθηκε ότι το Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη 25/1/2022 και την Τετάρτη 26/1/2022 λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίς».

Διαβάστε Περισσότερα
Έκκληση περιορισμού των απορριμμάτων λόγω μη λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής εξαιτίας της κακοκαιρίας

Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι Σχολικές Μονάδες του Δήμου Μαρκοπούλου αύριο Δευτέρα 24/1/2022 & μεθαύριο Τρίτη 25/1/2022

Επισημαίνεται ότι εκτός από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστοί και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (Δημόσιοι & Ιδιωτικοί) σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.

Διαβάστε Περισσότερα
Έκκληση περιορισμού των απορριμμάτων λόγω μη λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής εξαιτίας της κακοκαιρίας

Κλειστό θα παραμείνει το  Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις» σήμερα Δευτέρα 24/1/2022 και αύριο Τρίτη 25/1/2022

Επισημαίνουμε εκ νέου την απόλυτη ανάγκη να περιορίσουμε όλοι τις μετακινήσεις μας στις άκρως απαραίτητες.

Διαβάστε Περισσότερα

Covid19

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

ΚΕΠ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

EUROPE