Επιλέξτε Page

Ο Καιρος

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

Εορτασμός 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Επετειακή έκδοση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

EUROPE

Αρχική » Ενημέρωση » Δημοτικά κτήρια και Σχολικές Μονάδες του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας «ντύνονται» με τον λόγο και συμβολισμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Δημοτικά κτήρια και Σχολικές Μονάδες του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας «ντύνονται» με τον λόγο και συμβολισμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

24.06.2021 | Δελτία Τύπου, Ενημέρωση, Παιδεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ
Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ 1,
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ,
Τ.Κ.:19003
Γραφείο Δημάρχου
Τηλ: 22990-20121
Fax: 22990-24009
Email: dimarxos@markopoulo.gr
Μαρκόπουλο, 24/6/2021

 

Δημοτικά κτήρια και Σχολικές Μονάδες του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας

«ντύνονται» με τον λόγο και συμβολισμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ο Δήμος Μαρκοπούλου συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, οπότε και ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στον μακραίωνο οθωμανικό ζυγό.

Με την επαναλειτουργία των Σχολικών Μονάδων μετά την άρση των σχετικών μέτρων, «ντύσαμε» με γιγάντια πανό τα σχολεία και τα δημοτικά μας κτήρια, προβάλλοντας τον λόγο και τον συμβολισμό πίσω από το πνεύμα που γέννησε την Επανάσταση, σε συνδυασμό βέβαια με τη συμβολή των δικών μας, Αρβανιτών τοπικών αγωνιστών.

Αντλώντας την έμπνευση από τα λόγια σπουδαίων προσωπικοτήτων, διανοούμενων και αγωνιστών, εκφραστών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αποσπάσματα έργων και ποιημάτων σχετικά με τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Στο Δημαρχείο Μαρκοπούλου αναρτήθηκε γιγάντιο πανό με τους στίχους του εθνικού μας ύμνου, στο κτήριο που στεγάζει τις τεχνικές υπηρεσίες, στίχοι από τις «ευχαί» του Ανδρέα Κάλβου και στο Γραφείο της Αντιδημαρχίας Παιδείας, οι χαρακτηριστικοί στίχοι του Ρήγα «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Κείμενα φιλελλήνων λογοτεχνών, υμνητών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως του Γερμανού Βίλχελμ Μύλλερ αναρτήθηκαν στο Γραφείο της Υπηρεσίας Ύδρευσης στο Πόρτο Ράφτη, του Ρώσου Αλεξάντερ Πούσκιν στο 2ο Δημοτικό Μαρκοπούλου και του Βρετανού Λόρδου Βύρωνα, στίχοι του οποίου θα κοσμούν το κτήριο του νέου Λυκείου στο Πόρτο Ράφτη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
(ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
(ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ)
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
(ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ)
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τα παιδιά του Λυκείου Μαρκοπούλου αντικρίζουν κάθε πρωί στίχους από τη «Νίκη» του Κωστή Παλαμά, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Πόρτο Ράφτη, τους στίχους από το «Ύμνος εις την ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού και τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Πόρτο Ράφτη, τους σπαρακτικούς στίχους της «Θυσίας των Σουλιωτισσών». Στο 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, οι μαθητές διαβάζουν τους στίχους του ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Στη νεολαία μας», στο 2ο Γυμνάσιο του Πόρτο Ράφτη, το απόσπασμα από τον «Θούριο» του Ρήγα, ενώ στο 4ο Δημοτικό Μαρκοπούλου, τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού.


1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
 
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
1ο ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τα πανό θα παραμείνουν αναρτημένα για όλο το 2021, ευελπιστώντας όχι μόνο να τιμήσουμε τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία, αλλά και να δώσουμε το ερέθισμα στους μαθητές και σε κάθε δημότη μας, να αναζητήσουν και να μάθουν περισσότερα για τη λογοτεχνία, που ενέπνευσε και εμπνεύστηκε, από την Επανάσταση του 1821.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει προγραμματίσει μια σειρά ενεργειών, δράσεων και εκδηλώσεων, που θα «ξεδιπλώνονται» κατά τη διάρκεια της φετινής επετειακής χρονιάς, με διδακτικό και διαδραστικό χαρακτήρα, όπως δράσεις και υπαίθριες εκθέσεις, με συμμετοχή μαθητών και όλων των δημοτών, επετειακά φυλλάδια κ.α., που αποτελούν τη συμβολική ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας, προς αυτούς που πάλεψαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας και του οράματος για ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και ελεύθερη πατρίδα.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος

Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Η Αντιδήμαρχος
Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού
και Κοινωνικής Πρόνοιας
Κωνσταντίνος Δ. Αλλαγιάννης Μένη Βαμποράκη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/12 ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ!

12-18/12 Χριστουγεννιάτικο Bazaar ΚΑΠΗ Δήμου Μαρκοπούλου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΟΙΑΣ

Έναρξη προγράμματος εγγραφής εθελοντών δοτών και στήριξη της Τράπεζας Μυελού των Οστών

Covid19

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

ΚΕΠ