Επιλέξτε Page

FACEBOOK

Τουρισμός – Τοπική Ανάπτυξη

Ο Καιρος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Αρχική » Ενημέρωση » Η ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής, στο Μαρκόπουλο!

Η ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής, στο Μαρκόπουλο!

25.09.2018 | Ενημέρωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                              Μαρκόπουλο, 25/9/2018

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ                                             

Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ

  

Η ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής, στο Μαρκόπουλο!

 

 

 Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής (Ε.ΜΕ.ΝΑ) και η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, σας προσκαλούν στις Εργασίες της ΙΖ’ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3, Οκτωβρίου 2018 και θα ολοκληρωθούν με τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου, το βράδυ της Κυριακής, 7 Οκτωβρίου 2018.

Όλες οι Θεματικές Συνεδρίες (για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά στο Πρόγραμμα της ΙΖ’ Συνάντησης) θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άρτεμις» και η προσέλευση και παρουσία θα είναι δωρεάν.

Σας περιμένουμε!

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, στις  9 μ.μ., θα παραχωρηθεί στους Συνέδρους, τιμητική δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου, την οποία θα πλαισιώσει μουσικά η MESOGEA BIG BAND.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

 

 

 

Δελτίο τύπου

25 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑ  ΑΤΤΙΚΗ

 

Η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής (Ε.ΜΕ.ΝΑ.) έχει ως αντικείμενο την καταγραφή, προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος  της ΝΑ. Αττικής, αλλά και τη διατύπωση προτάσεων για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν στη ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαρκόπουλο από 3-7/10/2018, αναφέρονται:

  • στο πολιτιστικό περιβάλλον
  • στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.ΜΕ.ΝΑ. με τίτλο : «Εντοπιότητα και Μεταναστεύσεις στην Ανατολική Αττική από τον 18ο αιώνα έως σήμερα-Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες»
  • στο φυσικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη
  • σε προτάσεις για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη που εστιάζονται πιλοτικά στην περιοχή του Μαρκοπούλου.

 

3 έως 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Δημοτικός Κιν/φος Μαρκοπούλου – Αίθουσα «Άρτεμις» 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στη ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση θα παρουσιαστούν άνω των 50 πρωτότυπων ανακοινώσεων που αφορούν πρόσφατες αρχαιολογικές και ιστορικές έρευνες και μελέτες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Αττικής, με έμφαση στην πολιτιστική ανάδειξη και ανάπτυξή της. Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν προϊόν των εργασιών των Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιπλέον, στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν εισηγήσεις στους τομείς της Κοινωνιολογίας − Λαογραφίας, Ιστορίας των Θρησκειών και της Εκπαίδευσης, Νεότερης Ιστορίας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εντοπιότητα και Μεταναστεύσεις στην Ανατολική Αττική από τον 18ο αιώνα έως σήμερα-Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες».

Από το 2017 η Ε.ΜΕ.Ν.Α. επιχειρεί για πρώτη φορά διεπιστημονικό διιδρυματικό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τομέας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τομέας Οθωμανικής Ιστορίας, και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας), τομέας Γεωχωρικής έρευνας και Τεχνολογίας. Μέρος αυτού του προγράμματος έχει πραγματοποιηθεί με χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ − ΑΝΑΠΤΥΞΗ 

Στην εικοσαετή πορεία της Ε.ΜΕ.ΝΑ. έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 60 ανακοινώσεις αφιερωμένες αποκλειστικά στο περιβάλλον και την ανάπτυξη. Στις τελευταίες τρεις Επιστημονικές Συναντήσεις οι σχετικές εισηγήσεις αυξήθηκαν και προσανατολίστηκαν ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν την ανάπτυξη της περιοχής της ΝΑ. Αττικής. Συγκροτήθηκε έτσι μία νέα ενότητα με θέμα: «Φυσικό περιβάλλον και ποιότητα ζωής − ανάπτυξη». Στην παρούσα Επιστημονική Συνάντηση το ενδιαφέρον εστιάζεται σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διαχείριση αστικών και αγροτικών στερεών αποβλήτων, καθώς και την αγροτική ανάπτυξη παραδοσιακών καλλιεργειών που αναδεικνύονται ως ένα δυναμικό μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της περιοχής. 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑ. ΑΤΤΙΚΗ

Κυρίαρχος στόχος του ερευνητικού προγράμματος ήταν η οικιστική συγκρότηση της ΝΑ. Αττικής από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τη σχέση μεταξύ της πληθυσμιακής σύνθεσης των οικισμών και της ανάπτυξης. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα αναφέρονται στις μετακινήσεις των πληθυσμών σε δύο επιλεγμένους αντιπροσωπευτικούς οικιστικούς ιστούς: το Μαρκόπουλο και τη Ραφήνα, δηλαδή έναν παλαιότερο και έναν νεότερο παράκτιο οικισμό.

Στη συνέχεια, θα διερευνηθούν οι υπάρχουσες δομές και σχέσεις (γεωχωρικά, χωροταξικά και ιστορικά δεδομένα) της περιφέρειας του δήμου Μαρκοπούλου και θα διατυπωθούν προτάσεις για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη με πιλοτική εφαρμογή στην περιοχή του Μαρκοπούλου. 

Για την προβλεπόμενη έρευνα, πρόθεση της Ε.ΜΕ.ΝΑ. αποτελεί η προσέλκυση νέων εξειδικευμένων επιστημόνων και η ένταξή τους σε ομάδες που θα καταγράψουν, θα αναλύσουν και θα επεξεργασθούν τα δεδομένα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του νέου αυτού δυναμικού που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάσχεση του ρεύματος  φυγής των νέων, κυρίως, επιστημόνων, φαινόμενο που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου και η υλοποίηση των προτάσεων προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη της περιοχής: Περιφέρεια, δήμοι, συλλογικοί φορείς, επιχειρηματικές και παραγωγικές μονάδες, κάτοικοι κλπ.

 

ΙΖ ΕΣΝΑ_Πρόγραμμα Συνεδρίου

Πρόσκληση ΙΖ Επιστημονικής Συνάντησης

 

 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24-3-2024 «ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

14-20/3 OSCAR WINNERS WEEK