Επιλέξτε Page

Αρχική » Ενημέρωση » Συνέντευξη Δημάρχου Μαρκοπούλου στο Newsbeast.gr

Συνέντευξη Δημάρχου Μαρκοπούλου στο Newsbeast.gr

13.07.2020 | Δελτία Τύπου, Ενημέρωση

– Δήμαρχε, εξηγείστε μας πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων;

Εμείς αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019. Από τον Ιούλιο του 2018 υπήρχε ένας σχεδιασμός, μια επιλογή της ΕΥΔΑΠ, το παραλιακό μέτωπο του δήμου Σαρωνικού (και όταν λέμε παραλιακό μέτωπο εννοούμε την Ανάβυσσο την Παλαιά Φώκαια, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι  – στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Άγιος Δημήτριος και η Αγία Μαρίνα που είναι στα διοικητικά όρια του δήμου Κορωπίου), να έρθουν με 52 χιλιόμετρα αγωγό και 13 αντλιοστάσια, να μεταφερθούν τα λύματα αυτών των περιοχών στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Στο Κέντρο αυτό θα πέφτουν τα λύματα του Κορωπίου, της Παιανίας, του Μαρκοπούλου, των Καλυβίων, του Κουβαρά συν του Πόρτο Ράφτη δηλαδή του παραλιακού μας μετώπου που ανήκει στον δήμο Μαρκόπουλου. Το έργο είναι συμβασιοποιημένο και θα πέφτουν εκεί μόλις ολοκληρωθεί το έργο. Παρά το γεγονός ότι ο τελικός αποδέκτης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων θα είναι μέσω αγωγού η θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς που ανήκει στα δικά μας διοικητικά όρια, εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, κανείς δεν μας ειδοποίησε γι’ αυτό.

– Δεν ρωτηθήκατε ποτέ, έστω να καταθέσετε την άποψή σας ως δημοτική αρχή;

Όχι, δεν μας ζητήθηκε ποτέ η γνώμη και έχουμε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό. Ό,τι έγινε, έγινε κρυπτώ, χωρίς να το ξέρουμε και ουσιαστικά το πρόσχημα ή ο «δούρειος ίππος», ήταν η κυκλική οικονομία: η επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση του κάμπου των Μεσογείων. Δηλαδή με το πρόσχημα ότι «ρε παιδιά, θα φέρουμε λύματα που θα τα επεξεργαστούμε βέβαια στο Κέντρο Επεξεργασίας Κορωπίου – Παιανίας, ώστε με τριτοβάθμια επεξεργασία να έχουμε νερό για άρδευση και να το δώσουμε στους αγρότες της Παιανίας, του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου και τα λοιπά».

– Από ποιους έγινε αυτό;

Αυτό έγινε από την ΕΥΔΑΠ – όχι δωρεάν, επί πληρωμή εννοείται, δεν το συζητάμε αυτό… Εμείς αντιδρούμε στον σχεδιασμό αυτό της ΕΥΔΑΠ (όπου συμφωνεί η Παιανία και το Κορωπί και βεβαίως ο δήμος Σαρωνικού), γιατί έχουμε ως βασική μας αρχή και θέση ότι ο κάθε δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα λύματα εντός των διοικητικών του ορίων.

Δεν μπορεί να παίρνουμε εμείς συνεχώς τα λύματα άλλων δήμων. Ήδη έχουμε πάρει άλλων δήμων, μην προσθέσουμε κι άλλα. Δεν μπορούμε να επιβαρυνόμαστε με επιπλέον λύματα όσο καθαρά και εάν είναι αυτά μετά την επεξεργασία όπως μας λένε, όσο και εάν γίνεται επαναχρησιμοποίηση του νερού.

 

– Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

Υπήρχαν δύο μελέτες. Μια μελέτη από την ΕΥΔΑΠ για να γίνει ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας όπου ήταν και αδειοδοτημένες μάλιστα οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους. Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου  με την Ψυτάλλεια που μπορεί να πάρει επιπλέον λύματα (σ.σ. για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν η Ψυττάλεια είναι ένα μικρό νησί του Σαρωνικού που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα όπου στο έδαφός της λειτουργούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Ευρώπης, εξυπηρετώντας σχεδόν όλη την Αττική). Έτσι σκέφτηκαν ότι για να λυθεί και το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού να τα φέρουν εδώ πέρα.

– Τώρα, βρίσκεστε σε κινητοποιήσεις;

Οι κάτοικοι και όλο το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμα και ομόφωνα διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την διαδικασία αυτή, γιατί δεν ρωτηθήκαμε και εν πάση περιπτώσει δεν θέλουμε και τα λύματα άλλου δήμου ή άλλων δήμων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα εκβάλλονται στη θάλασσα της Χαμολιάς.

Έχουμε κάνει κάποιες κινητοποιήσεις, για παράδειγμα την Παρασκευή 3 του μηνός κλείσαμε για λίγο τον δρόμο της Αττικής Οδού, αλλά για πολύ λίγο ώστε να μην επιβαρύνουμε τους οδηγούς, ενώ θα κάνουμε τώρα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή (12/7) στις 19:00 στο Πόρτο Ράφτη, στο σημείο του σούπερ μάρκετ Γέγος, χωρίς να κλείσουμε δρόμους.

– Με τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ πότε συναντηθήκατε τελευταία φορά;

Στις 26 Ιουνίου πήγαμε να ενημερωθούμε από την εταιρεία, όμως δεν βγήκε άκρη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων του δήμου για τον σχεδιασμό της διάθεσης των λυμάτων του παράλιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου και στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς. Αντί αυτής της ενημέρωσης όμως, ο χρόνος καταναλώθηκε από την ΕΥΔΑΠ στην εκτενή παρουσίαση των ωφελειών της επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλούμενου νερού για την άρδευση των καλλιεργειών  της περιοχής και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Στην εύλογη διαμαρτυρία των εκπροσώπων του δήμου μας, ότι ο σκοπός  της ενημερωτικής συνάντησης ήταν διαφορετικός και αφορούσε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και το λόγο για τον οποίο προτείνεται, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, ενώ διαπιστώθηκε η πασιφανής πρόθεση της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην υλοποίηση της ειλημμένης προ 18μηνου απόφασής της, έστω και χωρίς την κοινωνική  αποδοχή  του έργου από το δήμο Μαρκοπούλου. Άλλα λόγια ν’ α αγαπιόμαστε δηλαδή.

– Θα κινηθείτε και νομικά;

Ζητήσαμε να δούμε τη μελέτη και μας είπαν να φτιάξουμε μία ομάδα εργασίας από τεχνικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες συν την πολιτική ηγεσία του δήμου και να δούνε τι θέλουν και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία… Εμείς θα προσφύγουμε νομικά σε κάθε κίνηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα κάποια περιβαλλοντική μελέτη, κάποια μελέτη για την άρδευση. Εμείς ξεκάθαρα, δεν θέλουμε εδώ τα λύματα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις οι οποίες  θα μπορούσαν κάλλιστα να υλοποιηθούν όπως σας είπα.

– Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό το έργο με την επεξεργασία λυμάτων;

Φανταστείτε ότι ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι 133 εκατομμύρια – με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ. Θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα χρήματα να μην υπάρχει αγωγός 52 χιλιομέτρων, να μην υπάρχουν 13 αντλιοστάσια, να μην πληρωθούν απαλλοτριώσεις, αλλά… είναι και το εργολαβικό συμφέρον το εργολαβικό κέρδος μέσα σε αυτό.

Πιστεύω ότι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα έχει τελειώσει σε ένα με ενάμιση χρόνο. Όσον αφορά τη μεταφορά των λυμάτων, η ΕΥΔΑΠ μας είπε ότι έχουν καταθέσει τεύχη δημοπράτησης και περιμένουν να δημοπρατηθεί ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και να προχωρήσει – δεν θα γίνει όμως άμεσο αυτό.

– Έχετε φροντίσει να δείτε εκπροσώπους της κυβέρνησης;

Προσπαθώ τώρα να κλείσω ραντεβού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ώστε να τους εκθέσουμε τις απόψεις μας και αυτοί τις δικές τους.

– Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση συνηγορεί με τη λύση που προτείνει η ΕΥΔΑΠ;

Μάλλον είναι και πολιτική η απόφαση να προχωρήσει έτσι το έργο, διότι πλέον δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καινούργια Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, οπότε αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος. Σου λέει, πρέπει οπωσδήποτε και η Ανατολική Αττική και τα παράλια του Σαρωνικού να αποχευτούν. Σωστό και λογικό. Ποια είναι η λύση; Κατ’ αυτούς αυτή με την οποία διαφωνούμε που παρεμπιπτόντως δεν είναι και η  οικονομικότερη. Αυτό μας το είπαν και από την ΕΥΔΑΠ.

– Δηλαδή όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι ούτε η οικονομικότερη αλλά ούτε και η οικολογικότερη αυτή η λύση που προκρίνεται…

Όντως, ούτε η οικολογικότερη λύση είναι. Στον κάμπο των Μεσογείων, και μιλάω για τον κάμπο του δήμου Μαρκοπούλου, έχουμε τα σύκα μας που είναι με ονομασία προέλευσης, έχουμε τα οπωροκηπευτικά μας, έχουμε τα φιστίκια μας, έχουμε τα αμπέλια μας και τόσα άλλα για τα οποία υπάρχουν γεωτρήσεις και αρδεύονται. Το νερό που χρησιμοποιείται εκεί είναι αρίστης ποιότητας και όχι υφάλμυρο που μας λέει η ΕΥΔΑΠ.

 

 

Αναδημοσίευση από το: https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/6460023/aganaktismeni-i-topiki-koinonia-sto-markopoyloy-gia-to-schedio-poy-anatrepei-tis-zoes-toys?fbclid=IwAR1cKb57KzsoZa9ugDS8PuemzL92Mn1hbZ3o9hRHhWqAdsW-fjFYaReCWl4

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Covid19

3/12 Δωρεάν προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος μνήμης στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας

25/11-1/12 Ο ΟΙΚΟΣ GUCCI

20-21/11 ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ 2

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

ΚΕΠ