ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                              Μαρκόπουλο, 30/4/2020

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ                                              

Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ

 

 

Νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο και εξοπλισμός ανακύκλωσης στο Δήμο Μαρκοπούλου από την Περιφέρεια Αττικής

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακύκλωση 2020» που έχει στόχο την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή παραδόθηκαν στο Δήμο Μαρκοπούλου από την Περιφέρεια Αττικής ένα απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας, 65 καφέ κάδοι καθώς και κομπόστ που ήδη έχει παραχθεί από οργανικά απόβλητα.

Η παράδοση, παραλαβή και επίδειξη του απορριμματοφόρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/4/2020 στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη με παρόντες τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Δ. Αλλαγιάννη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Θανάση Αυγερινό, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Βασίλειο Κόκκαλη και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Ιωάννη Αϊδινιώτη.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια, οι κάδοι αρχικά θα τοποθετηθούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  του Μαρκοπούλου, του Πόρτο Ράφτη και της Χαμολιάς  και θα χρησιμοποιούνται για την συλλογή όλων των βιοαποβλήτων. Σε δεύτερο στάδιο, κάδοι για βιοαπόβλητα θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Δήμου για την εξυπηρέτηση και των νοικοκυριών.

Τα βιοαπόβλητα είναι τα οργανικά απόβλητα κήπων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικών χώρων εστίασης και χώρων πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων (π.χ. μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα, φλούδες και λαχανικά).

Σκοπός  της χωριστής συλλογής είναι τα βιοαπόβλητα να μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ) υψηλής ποιότητας. Μέχρι σήμερα εναποθέτονται στη χωματερή, διαδικασία που αποτελεί μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο αλλά και σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής,  ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, επισκέφθηκαν την περιοχή των πρώην ανενεργών λατομείων – Χ.Α.Δ.Α. και άλλα σημεία που παρά την εγκατάλειψη που είχαν υποστεί, φαίνεται πλέον ότι μπορούν να αναπλαθούν.

«Παραδώσαμε σήμερα εδώ στο όμορφο Μαρκόπουλο ένα απορριμματοφόρο σύγχρονης τεχνολογίας και καφέ κάδους, τα οποία είναι μόνο η αρχή καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και άλλα με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι να κάνουμε όλοι μαζί στην Αττική, την μεγάλη αλλαγή στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση. Αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και μία Περιφέρεια-Πρότυπο.» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον κ. Πατούλη ο οποίος είναι δίπλα μας και μας στηρίζει σε κάθε μας ανάγκη. Με χαρά δεχόμαστε το σύγχρονο απορριμματοφόρο και τους καφέ κάδους και ελπίζουμε και σε περαιτέρω συνεργασία και στήριξη από την Περιφέρεια, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα μας.», τόνισε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.